Bli trygg på beskjæring!

Har du noen gang vært usikker på når du skal beskjære busker og trær i hagen din? Og hvordan de skal beskjæres? Ikke minst om de skal beskjæres i det hele tatt? I Den Lille Beskjæringsskolen lærer du ikke bare hvorfor du bør beskjære regelmessig, men også hva du bør unngå, slik at du oppnår det du ønsker, nemlig vakre busker og trær.

Meld deg på i dag og bli bedre på beskjæring!

Synes du beskjæring er vanskelig?

Kanskje har du hørt at noen busker og trær skal beskjæres om vinteren og andre om sommeren, men så vet du ikke helt hvilke som skal beskjæres når? Kanskje har du også hørt om folk som enten skader eller i verste fall tar livet av busker og trær, fordi de enten beskar for mye eller på feil årstid, og så blir du redd for selv å gjøre feil?

Hvis du kjenner deg igjen i dette har jeg noe for deg. For når det kommer til beskjæring får jeg ofte to spørsmål; "Når skal jeg beskjære?" og "Hvordan skal jeg beskjære?". Ettersom naturen er så mangfoldig finnes det ikke ett enkelt fasitsvar på disse spørsmålene. Men det er også det som er så fint med naturen at det finnes noen grunnleggende prinsipper som vi kan lære oss, og så fort du forstår disse åpner det seg opp en ny verden. En verden av mestring og trygghet. Trygghet for at det du gjør er riktig, og mestring når du ser at busker og trær former seg slik du ønsker det.

Vi har fordelt denne kunnskapen over fem enkle leksjoner i vårt minikurs «Den Lille Beskjæringsskolen». I dette kurset lærer du ikke bare hvorfor du skal beskjære, men også hvordan. Du lærer de generelle beskjæringsreglene, i tillegg til at du lærer hvordan du beskjærer vår- og høstblomstrende busker, samt frukttrær og bærbusker.

Er dette noe for deg? Da skal du gå nedover på siden og melde deg på vårt nettbaserte hagekurs i beskjæring i dag. 

Og ettersom sommeren er en fin tid å beskjære på, gir vi deg 50% rabatt på kursprisen innen 1. juli. Så meld deg på i dag og få ryddet opp hagen i sommer!

Hilsen
Hanne Slyngstad-Hægeland
Hobbygartnerskolen

"Hobbygartnerskolen har gjort at eg har gått fra å være ein litt usikker amatør i hagen, til å bli ein ein trygg og god hobbygartner."

Marianne H. Vik

INNHOLD I KURSET:

🌼  LEKSJON 1
Lær hvorfor beskjæring er viktig for at du skal få rikere blomstring og økt fruktdannelse, samtidig som du former busker og trær i hagen din. 

🌼 LEKSJON 2
Lær hvordan beskjæring på ulike tider av året gir ulike resultater, slik at du kan utnytte hele sesongen og slippe stresset om våren.

🌼LEKSJON 3
Lær hvordan du beskjærer ulike busker og trær, slik at du skaper en vakker og frodig hage med planter som beholder sin flotte fasong og blomstrer rikt til ulike tider av sesongen.

🌼LEKSJON 4
Lær hvordan du skal beskjære frukttrær og bærbusker, slik at du skaper en kjøkkenhage som bugner av saftige bær og søt frukt fra år til år.

🌼LEKSJON 5
Lær de 10 grunnleggende beskjæringsprinsippene som du kan bruke på alle planter i hagen, slik at hagen din ser ut som den er stelt av en trygg hobbygartner, ikke en usikker amatør.

Meld deg på i dag og bli bedre på beskjæring!

"Hanne forklarer så enkelt og logisk at det er en fryd å høre på. Veldig inspirerende!"

Grete Nergaard, kursdeltager

Dette lærer du i kurset:

Leksjon 1 - Hvorfor beskjære busker og trær

I den første leksjonen lærer du hvorfor du skal beskjære busker og trær, og grunnprinsippene for når du skal beskjære. Du lærer også hvordan plantene vokser, slik at du forstår betydningen av beskjæring og hvordan du kan forutse hvordan planten vil vokse videre.

 

Leksjon 2 - Når skal du beskjære?

I den andre leksjonen lærer du ikke bare hvorfor tidspunkt for beskjæring får betydning for hvordan busker og trær formes i hagen din, men også om du får maksimalt ut av blomstring og evt. fruktdannelse på busker og trær. Du lærer også hva som menes med å være en «bløder» i hagen, og hvordan beskjæringstidspunkt er ulikt fra syd til nord i landet.

Leksjon 3 - Når beskjære busker og trær

I den tredje leksjonen blir vi enda mer konkrete og forklarer deg når du beskjærer tidlig- og sentblomstrende busker og trær, blant annet hvordan du beskjærer rhododendron. I tillegg lærer du hvordan du beskjærer bartrær á la tuja og barlind, og hva du skal være obs på når det gjelder barplanter. Du lærer også hvordan du beskjærer både frittvoksende og klipte hekker, samt en rekke klatreplanter, deriblant klematis.

Leksjon 4 - Hvordan beskjære bærbusker og frukttrær

I den fjerde leksjonen lærer du hvordan du beskjærer ulike bærbusker, slik at du får maksimalt ut av de enkelte typene. I tillegg lærer du hvordan du skal beskjære frukttrær for å stimulere til at trærne setter mer blomster-/fruktknopper enn bladknopper fra sesong til sesong. Du lærer også hvilke frukttrær som er "blødere" og hvilken betydning det får for beskjæring av disse trærne.  

Modul 5 - De 10 beskjæringsprinsippene

I den femte og siste leksjonen lærer du de 10 grunnleggende beskjæringsprinsippene som du kan bruke på alle busker og trær i hagen. Disse 10 prinsippene fungerer som en «verktøykasse». Du bruker ikke alle prinsippene hver gang, men velger ut de som er mest aktuelle for det resultatet du ønsker å oppnå. Og hva ønsker du å oppnå? Det er du kvalifisert til å svare på når du har sett gjennom disse fem leksjonene.

"Det er et lærerikt og lettfattelig kurs, og jeg liker at jeg kan gå tilbake på emner og se gjennom videoene på nytt"

Ann Kjerstin Dybvik, kursdeltager

Oppgaver til leksjonene

Sammen med leksjonene finner du oppgaver som du kan laste ned eller printe ut, og ta med ut i hagen. På den måten blir det enkelt å ta kunnskapen fra leksjonene direkte i bruk ute i hagen. 

I tillegg finner du ved enkelte av leskjonene nedlastbart støttemateriell som hjelper deg å gå fra å være usikker til å bli trygg på beskjæring. 

BONUS: Fem livesendinger om beskjæring

I tillegg til leksjonene om beskjæring, har vi hentet frem fem ulike livesendinger hvor jeg beskjærer ulike busker og trær, og tar kunnskapen fra leksjonene og viser den i praksis.

"Sannheten" om beskjæringstidspunkt

I lang tid har det hersket en «sannhet» om at senvinteren er det riktige tidspunktet å beskjære på. Men flere og flere gartnere innrømmer at dette var vel så mye fordi det var da de hadde tid, som at det var det riktige tidspunktet sett fra plantenes ståsted. Stadig oftere får vi bekreftelse på at sommeren er en vel så bra tid å beskjære på, rett og slett fordi plantene er i full vekst, de tåler beskjæringen bedre og sårene gror raskere. Så, er det ikke på tide å ta en beslutning og melde seg på kurs? Så får du utnyttet sommeren maksimalt og tilegner deg en kunnskap du kan ta med videre i årene fremover.

Hvordan fungerer kurset?

Den Lille Beskjæringsskolen er et digitalt hagekurs. Alle leksjonene ligger tilgjengelig inne i den kursplattformen vi bruker som heter "Kajabi". 

Når du melder deg på kurset får du en e-post med link til innlogging. Her bruker du den e-postadressen og det passordet du oppga ved påmelding.

Det eneste du trenger for å se leksjonene er en digital enhet (PC, nettbrett, telefon) og et wifi (evt. 4G-linje). Oppgavene og støttearkene kan du enten printe ut eller laste dem ned på din digitale enhet.

Du har tilgang til kurset i et år, og du kan se leksjonene og gjøre oppgavene akkurat når det passer deg. 

MELD DEG PÅ NÅ!

Det satt en gang to hormoner i greina på et tre ...

Det satt en gang to hormoner i greina på et tre. Vet du hva det ene hormonet sier til det andre? Det kommer jeg tilbake til, men visste du at kunnskap om disse to hormonene vil åpne opp en helt ny hageverden for deg? Jeg skal forklare litt mer hva jeg mener. 

Du har kanskje opplevd det en gang. Plantet et nytt tre, for eksempel et frukttre og gledet deg til at det skal bli stort og flott, og bære masse frukt. Men så blir det bare noen lange, tynne greiner og frukten lar vente på seg.

Så tenker du at “gjødsel, det er sikkert det treet trenger”. Så gjødsler du, men med det resultatet at greinene blir enda lengre, de får mer blader og kanskje ser du til din fortvilelse at det strømmer bladlus til de grønne, saftige skuddene.

Hadde det ikke da vært befriende å lære seg noen enkle prinsipper som hjelper deg å forstå både hvordan treet får den fine formen du ønsker deg og hvordan det vil bære mer frukt?

For det er ikke alltid det handler om gjødsel. Faktisk kan gjødsel være selve problemet. Men det må vi snakke om en annen gang. For her og nå handler det om to ting. Beskjæring og hormoner. 

“Hæ, hormoner?!” Ja, hormoner. Og som for oss mennesker, har også hormonene i trærne bestemte oppgaver. Og det er når du forstår hvilke hovedoppgaver de har og hvordan du kan styre disse oppgavene ved hjelp av beskjæring, en helt ny verden åpner seg

For da vil du bli trygg på hva som kommer til å skje når du kutter en grein.

Og vet du hva? Det beste med den kunnskapen er at du kan bruke den på så utrolig mange planter. Ikke alle selvsagt, for naturen er så mangfoldig at det jo ikke finnes ett enkelt fasitsvar for alle planter.

Men når jeg sier at du kan bruke den kunnskapen på mer eller mindre alle busker og trær i hagen din, hadde det ikke da vært kult å kunne? Så slipper du å lure på hvordan du skal beskjære epletreet ditt. Eller pæretreet. Eller syrinbusken, for den saks skyld.

Det er nettopp det du lærer i “Den Lille Beskjæringsskolen”. Og når du har lært dette og noen flere enkle prinsipper, så åpner det seg opp en ny forståelse for både når og hvordan du skal beskjære ulike busker og trær. 

Sommeren er en super tid å beskjære mange busker og trær på. Og fordi vi vil hjelpe deg å bli trygg på beskjæring gir vi deg hele 50% rabatt på “Den Lille Beskjæringsskolen” når du melder deg på innen midnatt 30. juni. 

Bli med på kurs og lær disse enkle prinsippene en gang for alle, for de vil endre ditt syn på beskjæring for alltid! 

P.S.: Lurer du på hva det ene hormonet sa til det andre? “Jeg er kongen på haugen”. Vil du vite hvordan du kan hente kunnskap ut av den formuleringen, som du igjen kan bruke når du skal beskjære busker og trær i hagen din? Da skal du melde deg på “Den Lille Beskjæringsskolen” og lære dette prinsippet slik at du blir trygg på beskjæring en gang for alle.

Meld deg på i dag og bli bedre på beskjæring!

Dette passer for deg som:

  • ... har flyttet inn i nytt hus og fått hage for første gang og som aldri har prøvd deg på beskjæring.
  • ... har prøvd deg litt frem, men som synes det er vanskelig å vite hva du skal beskjære når og hvordan.
  • ... har lyst på grunnleggende kunnskap, slik at du kan bli trygg på at de beslutningene du tar i hagen er riktige
  • ... har lyst å skape en vakker hage med busker og trær som ikke overtar hagen fullstendig

Dette passer ikke for deg som:

  • ... mener du kan nok om beskjæring som det er og ikke ønsker å lære noe nytt.
  • ... synes alt som har med beskjæring å gjøre er tidkrevende og kjedelig.
  • ... synes det høres overveldende og detaljert ut.
  • ... ikke er opptatt av å lære hvordan du kan få mer ut av hagen din ved å lære de rette beskjæringsprinsippene

"Jeg har fått en ny og dypere hageglede etter at jeg fant dere"

Tone Thorstensen, kursdeltager

Om oss

Grunnleggerne av Hobbygartnerskolen er Hanne og Erling Slyngstad-Hægeland. I tillegg til å grave i egen hage og fordype seg i det hun kommer over av hagefaglige kilder, har Hanne to års erfaring fra Randesund Hagesenter i Kristiansand. Erling har 30 års fartstid som fotojournalist, blant annet 15 år i Dagbladet. Sammen driver de nettbutikken "Fruen fra Haven" og onlinekursene som går under navnet "Hobbygartnerskolen".

"Hagekurset til Hobbygartnerskolen har blitt mitt nye oppslagsverk når jeg trenger tips og råd"

Nina Bakken Bye, kursdeltager

Bli trygg på beskjæring med Hobbygartnerskolens eget beskjæringskurs!

Ordinær pris på kurset er kr 990,- men frem til 1. juli gir vi deg 50% rabatt på "Den Lille Beskjæringsskolen". Du har et års tilgang på innholdet i kursportalen og kan se leksjonen så ofte du ønsker.

kr 990,-

  • Fem leksjoner med nesten en hel times innhold.
  • BONUS: Fem livesendinger om beskjæring av ulike plantesorter.
  • Nedlastbare oppgaver tilpasset leksjonene, slik at du kan ta kunnskapen i bruk i din egen hage og lage ditt eget oppgavehefte.
  • Tilgang til kursportalen i et helt år, så du kan se videoene så mange ganger du vil. 

Det er ingen bindingstid og du har 14 dagers angrefrist etter Angrefristloven.

MELD DEG PÅ I DAG!

"Det passer ikke nå. Kan jeg ta det senere?"

Ja, du kan melde deg på senere, men da går du glipp av timingen. For sommeren er en av de beste tidspunktene å beskjære på, og hvis du er usikker på hvordan du skal beskjære og hvor mye du kan ta, er nettopp dette kurset perfekt for deg. 

Så, blir du med? Klikk på knappen under og meld deg på, så ses vi inne i portalen.

Meld deg på i dag og bli bedre på beskjæring!

Hemmeligheten bak rikt blomstrende busker

Hva synes du er det vakreste i hagen? “Blomstene”, vil du kanskje si. Ja, det er jeg helt enig i. Spesielt blomstene på en del busker. Jeg trenger jo bare nevne roser for at du høyst sannsynlig nikker anerkjennende. For ikke å snakke om syrin, fagerbusk eller duftskjersmin, for å nevne noen andre.

Men etter mitt skjønn er ikke det hele sannheten. For vi ser ikke bare blomstene, gjør vi vel? Vi ser dem jo som en del av hele busken, ikke sant? Og hvis busken enten er for stor eller for liten, så tenker vi at “beskjæring, det er sikkert det som skal til for at busken skal blomstre vakkert igjen”.

Da har du helt rett. For beskjæring stimulerer de fleste busker og trær til å danne rikere blomstring. 

Men du kan også ha helt feil. For om du ikke beskjærer busken riktig, kan det være du som er årsaken til at det blir mindre blomstring enn det kunne ha vært, eller i verste fall - ingen blomstring i det hele tatt.

Hemmeligheten bak en rikt blomstrende busk er nemlig å forstå når og hvordan den danner blomsterknoppene. For om du ikke vet det, da vet du heller ikke om du klipper vekk alle blomstene når du plutselig bestemmer deg for å ta et skippertak i hagen.  

Det er nettopp dette du lærer i vårt nettbaserte beskjæringskurs; “Den Lille Beskjæringsskolen”. I dette kurset lærer du ikke bare hvorfor du skal beskjære, men også hvordan. Du lærer de generelle beskjæringsreglene, i tillegg til at du lærer hvordan du beskjærer vår- og høstblomstrende busker, samt frukttrær og bærbusker. Blant annet fordi du lærer når og hvordan de danner sine frukt- og blomsterknopper.

Det er denne kunnskapen som gjør at du blir trygg på beskjæring, en gang for alle. 

Er dette noe du allerede kan? Da er i så fall dette kurset ikke for deg, men om du er usikker skal du klikke på knappen under og melde deg på “Den Lille Beskjæringsskolen”. Her lærer du det du trenger for å bli trygg på beskjæring, og det beste av alt er at vi gir 50% rabatt på kursavgiften innen 1. juli for at du skal få maksimalt ut av årets sommersesong.

Meld deg på i dag og bli bedre på beskjæring!

Kontakt oss

Er det noe du lurer på? Send oss en e-post, så svarer vi så fort vi kan!