Placeholder Image

 

Med dagens ustabile klima er det ikke lenger så lett å la kalendermånedene styre gjøremålene i hagen. Det er fordi hagene våre ikke kan kalenderen. De leser lys og temperatur, og mens det kan være "Midtvinter" i en del av landet, er det kanskje "Tidlig vår" i en annen. 

Derfor har vi i Hobbygartnerskolen delt kalenderen vår inn i minisesonger. På denne måten kan hagekalenderen brukes enten du bor i nord eller sør, i innlandet eller ved kysten, på høyfjellet eller i lavlandet.

Det er lyset og temperaturen i din hage som er førende for om du skal utføre f. eks. "Midtvinter"- eller "Tidlig vår"-oppgavene. Og uansett hvilken minisesong hagen din er i akkurat nå, har vi sjekklisten som kan hjelpe deg i gang.

Placeholder Image

JANUAR:

Placeholder Image

Den første minisesongen i vår hagekalender har fått navnet "Midtvinter". Det er den tiden av året hvor det er mørkt og kaldt, og hvor hagene er i dvale over hele landet. Snøen ligger gjerne tungt over busker og trær, men det er mange ting vi hageeiere kan gjøre innendørs for å forberede årets sesong.

I denne sjekklisten finner du en rekke oppgaver du kan gjøre i januar og/eller på denne tiden av året. 

Gå til sjekklisten her
Placeholder Image

FEBRUAR

Placeholder Image

"Sen vinter" er den tiden på året hvor dagene begynner å bli merkbart lengre, og hvor mørketiden er over i nord. Tradisjonelt er dette en av de kaldeste periodene av året, og utfordringen på denne tiden er de store temperaturforskjellene som kan være mellom frostnetter og solrike dager. 

I denne sjekklisten finner du en rekke oppgaver du kan gjøre i februar og/eller på denne tiden av året.

Gå til sjekklisten her
Placeholder Image

MARS

Placeholder Image

"Tidlig vår" er den tiden på året når våren virkelig banker på døren. Det er nå vi passerer vårjevndøgn, og dagene blir lengre enn nettene. Tradisjonelt har dette vært en periode hvor det begynner å bli bart i store deler av landet, men med endringer i klima vil stadig flere av oss oppleve at hagene våre har vært snøfri i lang tid og at de ”eksploderer” når lyset nå er tilbake. 

I dette kapittelet finner du en rekke oppgaver du kan gjøre i mars og/eller på denne tiden av året. 

Gå til sjekklisten her
Placeholder Image

APRIL:

Placeholder Image

Denne minisesongen betegner den delen av våren hvor dagene merkbart blir  lysere og varmere, både i nord og i sør. Fremdeles kan det være en utfordring både med store temperaturforskjeller mellom natt og dag, i tillegg til at det kan komme både frostnetter og snøfall.  

I denne sjekklisten finner du en rekke oppgaver du kan gjøre i april og/eller på denne tiden av året.

Gå til sjekklisten her
Placeholder Image

MAI

Placeholder Image

Minisesongen "Sen vår" preges av et skifte, med lange, lyse kvelder over hele landet. I nord og på høyfjellet kan det fremdeles komme en frostnatt eller et snøfall, men i sør begynner temperaturen å bli stabil på plussiden. 

I dette kapittelet finner du en rekke oppgaver du kan gjøre i mai og/eller på denne tiden av året. 

Gå til sjekklisten her
Placeholder Image

JUNI

Placeholder Image

Åh, den herlige, men akk så travle "Forsommeren". I denne delen av sesongen vokser alt med rekordfart, og det er nesten vanskelig å følge med. Om du ikke har gjort det før, så er det på tide å brette opp ermene og ta fatt på hagens oppgaver.  

I dette kapittelet finner du en rekke oppgaver du kan gjøre i juni og/eller på denne tiden av året. 

Gå til sjekklisten her
Placeholder Image

JULI

Placeholder Image

I minisesongen "Midtsommer" har vi fremdeles lyse sommerkvelder i hele landet, selv om solen nå har snudd. I nord er det lyst nærmest hele døgnet, mens det i sør er noen mørke timer om natten. Dette er tradisjonelt den varmeste tiden på året, hvor både vi og hagene våre skal få litt ”fri” fra de store oppgavene.

I denne sjekklisten finner du en rekke oppgaver du kan gjøre i juli og/eller på denne tiden av året.

Gå til sjekklisten her
Placeholder Image

AUGUST

Placeholder Image

Klimamessig kan "Sensommeren" by på alt fra varme, tørre dager, til kjølige, mørke kvelder. Spesielt er det nattetemperaturen som synker utover i denne perioden, og de flerårige plantene begynner så smått å forberede seg på det uungåelige; nemlig vinteren.

I denne sjekklisten finner du en rekke oppgaver du kan gjøre i august og/eller på denne tiden av året.

Gå til sjekklisten her
Placeholder Image

SEPTEMBER

Placeholder Image

Vi har kommet til "Tidlig høst", og karakteristisk for denne delen av sesongen er kortere dager og kjølige netter, selv om frostnettene fremdeles er et stykke unna i store deler av landet. Bladene begynner så smått å endre farge, luften blir klarere og skarpere, og ettermiddagene i hagen kortes inn.

I denne sjekklisten finner du en rekke oppgaver du kan gjøre i september og/eller på denne tiden av året.

Gå til sjekklisten her

OKTOBER

Placeholder Image

Vi er nå inne i den fargerike delen av høsten. Høstjevndøgn er passert, noe som betyr at kveldene er lengre enn dagene. Med det kommer de første frostnettene, luften blir klarere og skarpere, og naturen eksploderer i et gyldent fargespekter fra lyse gult til flammende rødt. 

I denne sjekklisten finner du en rekke oppgaver du kan gjøre i oktober og/eller på denne tiden av året.

Gå til sjekklisten her
Placeholder Image

NOVEMBER

Placeholder Image

Klimamessig går vi inn i en del av sesongen som har korte dager, og lange og mørke kvelder. Tradisjonelt har denne tiden av året gitt nattefrost i hele landet, i tillegg til at vinteren som regel banker på døren i nord og på fjellet. I den senere tid har frosten latt vente på seg, spesielt i sør, men mangel på lys gjør likevel at bladene faller fra trærne og naturen forbereder seg for vinter.  

I denne sjekklisten finner du en rekke oppgaver du kan gjøre i november og/eller på denne tiden av året.

Gå til sjekklisten her
Placeholder Image

DESEMBER

Placeholder Image

Den siste minisesongen har fått navnet ”Tidlig vinter”, og klimamessig er dette den tiden på året med de korteste dagene. Vi er inne i en periode hvor frost og snø dekker store deler av landet, til glede for alle som ønsker å holde på med helt andre oppgaver enn de hagerelaterte. Men dette er også den måneden hvor solen snur, og vi kan glede oss til lysere tider, bokstavelig talt.  

I denne sjekklisten finner du en rekke oppgaver du kan gjøre i desember og/eller på denne tiden av året.

Gå til sjekklisten her
Placeholder Image

En litt annerledes kursportal

Hvorfor er vår kursportal annerledes? Fordi vi setter naturen først. Hos oss lærer du det grunnleggende om jorda, om plantene, og om det uendelig viktige samspillet med alle hagens medhjelpere.

Og når vi setter naturen først, da blir det hele så logisk. Da blir det enklere å forstå hvorfor plantene ikke blomstrer så rikt som du ønsker, eller at avlingen i kjøkkenhagen ikke ble så stor som du trodde.

Det er denne måten å lære hage på som gjør at våre kursdeltagere blir trygge hobbygartnere på en brøkdel av den tiden andre hageeiere bruker, fordi de forstår sammenhengene og vet hva som skal til for å skape den hagen de drømmer om!

Har du lyst å oppleve det samme? Klikk på knappen under og finn det kurset som passer for deg og din hage akkurat nå!

Gå til kurskalenderen vår her!
Placeholder Image
Placeholder Image

Spørsmål og svar om hagekursene