VELKOMMEN TIL VÅR

hageblogg!

Høsten er en fin tid for å stelle i hagen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Tips til 10 ting du kan gjøre i hagen i høst

Sep 03, 2020

Høsten er en suveren tid i hagen, blant annet for å komme raskere i gang til våren. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Når dagene blir kortere og temperaturen synker, tenker mange at hagesesongen er over. Det er den ikke. For ikke bare er noen timer i dagslys en kjærkommen kilde til energi og overskudd, men en god opprydning i høst gjør hagen din klar for vinteren.

Jeg har samlet 10 av mine aller beste tips som hjelper deg å rydde opp i hagen i høst, samtidig som du kommer raskere i gang til våren.  

1. Plant løk

Å plante løk er en av høstens hyggeligste hageoppgaver. Ikke bare er det enkelt, men det er også en kilde til forventning. Forventning om en fargerik vårhage, bugnende med tulipaner, påskeliljer, krokus, scilla, og mange flere. 

Og det er ikke bare du som kan glede deg over at hagen din fylles med disse fargerike skattene. De er nemlig blant insektenes første spisesteder om våren, så jo flere løk du planter i høst, jo mer mat har du til de første insektene som våkner neste vår. Spesielt er krokus en av humlenes favoritter, så her er det bare å være raus! 

Hvis du i tillegg planter løk der snøen smelter først, får både du og insektene en "kick-start" på sesongen. 

Hvis du lurer på hvordan du planter løk, har jeg skrevet et blogginnlegg om dette tidligere, som du kan lese her

Fyll hagen din med krokus, så vil du se at humlene koser seg. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

2.    Bruk løvet

Pleier du å rake sammen løvet og kjøre det bort? Slutt med det. Løvet er en ressurs i hagen din, og det er mange måter du kan bruke det på:

  • Kjør over det med gressklipperen på en tørr dag og la det ligge
  • Rak det innunder busker eller legg det rundt sarte planter som en dyne.
  • Legg det i komposten eller lag en egen løvkompost
  • Bruk det som jorddekke i kjøkkenhagen

Hvis du vil lese mer om dette, har jeg skrevet et blogginnlegg tidligere som du kan lese her.  

Jeg gir blåbærplantene en "dyne" av løv, slik at jeg lager sur jord etter naturens egen metode. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

P.S: Hvis du har mye brunsnegler i hagen din og tenker at dette er skikkelige sneglefeller, kan du utnytte dette ved å strø litt Ferramol på bakken før du raker over løvet. Da får du en felle som ikke bare skaper vinterdvale, men som sender sneglene til sitt endelige hvilested.  

3.    Klipp gresset

Fortsett å klippe gresset så lenge det vokser, men klipp bare ved behov og sett gressklipperen på det høyeste nivået. 

Hvis du har bio- eller robotklipper, lar du bare gressavklippet ligge. Hvis du har oppsamler kan du bruke gressavklippet som jorddekke i blomsterbed eller i kjøkkenhagen. Og som nevnt i punktet over kan du bare klippe over løvet som faller på bakken. 

Klipp gresset ved behov utover høsten. Foto: AdobeStock

Men hvor lenge skal du klippe? Det kommer helt an på hvordan høsten blir, og hvor godt gresset vokser hos deg. Tommelfingerregelen er imidlertid at du aldri skal klippe mer enn 1/3 om gangen, og at høyden på gresset om høsten ikke bør være kortere enn fem-seks centimeter.

Hvis du har lyst å lære mer om hvordan du skaper en vakker og grønn gressplen, kan du melde deg på vårt intensive plenkurs som du kan lese mer om her

4.    Fortsett sneglekampen

Det er nå du bør intensivere sneglekampen, fordi det er eggene og de små sneglene som overlever vinteren. Derfor er det viktig å ikke avslutte sneglekampen for tidlig, men å lete etter gjemmestedene deres og klippe/knuse hver eneste du ser.

Hver eneste snegle eller snegle-egg du tar livet av på denne tiden, reduserer antall snegler du må slite med neste sesong.

Gå derfor ut en kveld eller på en dag det regner, og klipp alle snegler i to. Løft på blader, steiner og krukker for å finne skjulestedene deres, og strø gjerne ut litt Ferramol der du ser at de samles. Da reduserer du problemet også mens du ikke er tilstede.

Rydd opp i stein og andre materialer som skaper hulrom og gir sneglene et lunt oppholdssted. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland 

5.    Tøm eller pakk inn krukker

Har du krukker som du lurer på hvordan du skal oppbevare gjennom vinteren? Da har jeg to konkrete tips;

  1. Hvis du har krukker uten jord, kan du sette dem på et tørt underlag. dvs. en veranda, en garasje, e. l. Sett dem samlet, gjerne stablet, og la dem stå på et underlag som ikke leder kulde. Hvis du er usikker på om de tåler vinteren, sett dem på et frostfritt sted, f. eks. i en garasje, kjeller, e. l. 
  2. Hvis du har krukker med planter, plassér dem litt opp fra bakken, pakk krukken inn med bobleplast og striesekk, og plasser den på et lunt sted. NB! Vær sikker på at krukken tåler frost, og at planten tåler å bli oppbevart i krukke over vinteren. Følg også ekstra med når våren kommer, så planten ikke tørker ut i krukken.

Tøm krukker som ikke er i bruk, og plassér dem på et sted de står i ly for vær og vind. La kun vinterherdige krukker stå utendørs. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

6.    Gjør gode kjøp på hagesentrene

På denne tiden av året tømmer hagesentrene lagrene sine, og du kan gjøre mange gode kjøp. Men sjekk at plantene er i god behold, slik at du ikke tar med deg dårlige planter.

Det du kan gjøre er å løsne potten og sjekke at røttene er i live. De skal være hvite og faste, ikke brune og myke.

I tillegg bør du unngå planter som har for kraftig rotsnurr. Det kan være litt vanskelig å finne planter helt uten rotsnurr så sent på sesongen, men velg de plantene som ser finest ut. 

Og kjøp gjerne store stauder, fremfor små. De er ofte mer vekstkraftige, og kan deles i flere mindre planter, slik at du kan plante et større felt i bedet ditt med samme stauden. 

Gjør gode kjøp når hagesentrene har salg om høsten. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

Vær også bevisst på hva du er på jakt etter. Planter du ikke rekker å få i jorden før vinteren, eller som ikke trives på den plassen du planter dem, vil du kanskje aldri få skikkelig glede av. Det er det jeg kaller "bomkjøp", og du sparer både tid og penger på å la dem stå igjen på hagesenteret.  

7. Del stauder og etabler nye blomsterbed

Av og til har vi behov for å grave opp stauder, enten for å flytte stauder som ikke trives eller for å ommøblere fordi det ikke ble så fint som du hadde forstilt deg. 

Da kan du samtidig benytte anledningen til å dele noen av de store staudene, slik at du både forynger planten og du får flere planter å fylle hagen din med. 

Høsten er en fin tid å gjøre denne jobben, selv om hovedregelen er at du skal dele høstblomstrende stauder om våren og vårblomstrende stauder om høsten.

Og som nevnt i forrige punkt, når du går på salg på hagesentrene, kjøp gjerne de store pottene med stauder og del dem i flere mindre planter som du planter ut i blomsterbedet. De vil innen en sesong eller to vokse seg sammen til en større helhet, enn om du bare planter den stauden du har kjøpt og venter på at den skal vokse.

Høsten er en fin tid å dele stauder på slik at du får flere planter i hagen. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

8.    Plukk og bruk eplene

Har du epletrær i hagen som bærer mye frukt? Da bør du komme deg ut og høste dem, før de fyller bakken med nedfallsfrukt som bare blir liggende og råtne, og tiltrekke seg skadedyr.

I tillegg til å lagres (vær obs på at sommer- og vinterepler har ulik holdbarhet), er det jo deilig å spise dem ferske, og stas å invitere familie eller venner på hjemmelaget eplekake. 

Selv er jeg også veldig glad i å lage eplemos. Ikke bare fordi den kan nytes på brødskiven, men også fordi eplemos er helt suveren å bruke både i kaker og desserter. Dessuten kan den fryses i mindre porsjoner, slik at du kan hente frem et beger når du trenger det utover vinteren.

Har du lyst å presse eplene og lage most? Da kan du enten investere i en saftpresser, eller du kan sende frukten til et saftpresseri. Anne Holter-Hovind på Moseplassen har skrevet et blogginnlegg om dette hvor hun har en oversikt over ulike safpresserier over hele landet. Les blogginnlegget her

Høst eplene når de er på sitt fineste og bruk dem til det du liker best. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

9. Lag vakre høstkrukker

Etterhvert som høsten fester grepet, synes du kanskje at krukkene med sommerblomster begynner å bli litt stusselige. Da kan du fylle på med litt høstblomster, og på kort tid har du flotte krukker igjen. Eksempler på planter er lyng, frilandskrysantemum, pyntekål og høstasters.

Et tips du kan ta med deg til neste år, er å starte planleggingen av høstkrukkene litt tidligere på sesongen. Du kan få glede av krukkene lenge hvis du sørger for at noen av sommerkrukkene også inneholder planter som vil gjøre seg godt utover høsten. Eksempler på det er hosta, alunrot eller prydgress som alle vil være fine langt utover sesongen. 

Bruk krukkene til å pynte opp inngangspartiet, en veranda eller et annet sted som du kan nyte synet innenfra eller når du går forbi. 

Fyll krukkene med fargerike høstplanter. Foto: Adobe Stock

For mer inspirasjon kan du se blogginnlegget til Anne på Moseplassen hvor hun både viser bilder og beskriver hvilke planter hun liker best i sine høstkrukker.

10.    Rydd inn møbler og redskaper

Bruk hagen så lenge du kan utover høsten, men når det begynner å bli kaldt i været kan du gjøre hagemøblene klare for vinteroppbevaring. Spyl dem gjerne fri for løv og annet rusk, og la dem tørke opp før du setter dem bort for vinteren. Hvis du ikke har et sted å lagre dem, finnes det etterhvert mange ulike vann- og vindtette oppbevaringsløsninger på markedet. 

Tøm også vannslanger, vask redskaper og sett inn gressklipperen, så er du klar for vinteren og kan glede deg til ny sesong!

Tøm dryppslangen for vann, rull den sammen og overvintre den frostfritt. Foto: AdobeStock 

Med dette håper jeg du har fått en del tips til hvordan du kan utnytte denne tiden i hagen til å gjøre hagen din klar for vinteren, samtidig som du får en «kick-start» på vårsesongen.

Tekst: Hanne Slyngstad-Hægeland
Foto: Erling Slyngstad-Hægeland/AdobeStock

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.