VELKOMMEN TIL

bloggen

 

Samdyrking - hva er det og hvordan fungerer det?

Jan 08, 2023

Du har kanskje hørt meg snakke om samdyrking i det siste, og så lurer du på hva det er? Jo, det var en idé jeg fikk da jeg i desember i fjor holdt årets julekalender. 

Bakgrunn for ideen

Og en av tingene jeg gjorde i juleverkstedet var å dyrke. Jeg delte basilikumplanter, sådde chili, dyrket spirer, og snakket om jord og vekstvilkår. I tillegg fulgte jeg opp de ulike plantene etterhvert som de spirte, og delte mine erfaringer. 

Hvis ikke du fikk med deg julekalenderen da vi holdt den i 2022 kan du se hele spillelisten her

En av de tingene vi dyrket i julekalenderen i desember 2022 var spirer (Foto/video: Erling Slyngstad-Hægeland).

Vanlige spørsmål hos nybegynnere

Det var alle tilbakemeldingene spesielt på dyrkings-sendingene som ga meg ideen til "samdyrkingen", for jeg tror det er mange som føler seg på litt "tynn is" når de skal dyrke frem sine egne planter. 

For hva slags jord skal man egentlig bruke? Må man ha perlite og/eller vermikulite? Trenger de små plantene gjødsel? Og i så fall når og hvor ofte? Hvordan unngå skadedyr? Og hva er årsaken til flekker på bladene? Hvorfor blir plantene så lange og tynne? Etc., etc. 

Du kjenner deg kanskje igjen i noen av disse spørsmålene? Det gjør jeg, for dette er ting jeg selv har lurt på da jeg så smått begynte å dyrke planter til egen hage. 

Samdyrking handler om å dele erfaring og kunnskap

Mange av disse tingene lurer jeg ikke lenger på, både fordi jeg har fått erfaring og jeg har lært av kunnskapsrike folk. Og det er denne kunnskapen jeg har lyst å dele med deg. Med meg på laget har jeg kollegaen min, gartner Henriette Solum Pettersen, og sammen starter vi opp "samdyrkingen" nå i januar 2023. 

I skrivende stund har vi allerede lansert den første videoen om forberedelser til sesongen, og allerede i uke 2 begynner vi å så chili. Deretter følger en ny plante fra uke til uke, i tillegg til at vi følger opp fremdriften på plantene etterhvert som de spirer, vokser, pottes om og drives videre. 

Vi veksler mellom å dyrke frem spiselige og blomstrende planter, fordi vår erfaring som hageeiere er at vi trenger litt av hvert til både bed, krukker og kjøkkenhagen.  

Hvordan fungerer "samdyrkingen" i praksis?

"Samdyrkingen" blir et tilskudd til Hagekalenderen vår, som innebærer følgende:

  • Hver måned får våre medlemmer en arbeidsbok som beskriver ulike ting de kan gjøre i hagen i den minisesongen vi er inne i. I denne arbeidsboken får de også en liste over planter de kan dyrke på den tiden av året. Denne listen går jeg gjennom i den månedlige live-leksjonen som tilhører minisesongen.
  • I tillegg velger vi hver uke en eller to planter som vi skal dyrke frem. Vi holder på å fordele de ulike plantene utover våren, men jeg tar med de første ukene her:
    • Uke 1: Forberedelser
    • Uke 2: Så chili og spirer
    • Uke 3: Så pelargonia og petunia
    • Uke 4: Så artisjokk og aubergine
  • På mandager får deltagerne en egen mail med informasjon om plantene, slik at de kan ta stilling til om de ønsker å dyrke frem plantene selv.
  • I løpet av uken lager gartner Henriette Solum Pettersen og jeg en video som viser fremgangsmåten vi bruker, og videoen deles i Fredagsmailen alle deltagerne får. Da vil de ha uken på seg til å kjøpe frø, finne frem jord og potter, etc. sånn at de kan dyrke dette selv samme helg eller uken etter.
  • Utover våren skal vi også vise hvordan det går med plantene, vi viser hvordan vi prikler, hvor ofte vi potter om, m.m. På den måten ønsker vi å inspirere våre medlemmer til å prøve dette selv, og følge utviklingen av egne planter samtidig som de ser hvordan våre planter utvikler seg. Noe vil vi lykkes med, andre ting vil kanskje de lykkes bedre med enn oss, og på den måten lærer vi av hverandre.

Hvordan kan du bli med på dette? 

Dette kan du bli med på ved enten å melde deg på medlemskapet i Hagekalenderen separat, eller i vårt fulle medlemskap

Hvis dette er noe for deg kan du melde deg på direkte via en av linkene under, eller du kan lese mer om Hagekalenderen her og fullt medlemskap her

KUN HAGEKALENDEREN

FULLT MEDLEMSKAP

Hvis det er noe du lurer på kan du sende oss en mail til [email protected].

Jeg håper dette er noe du har lyst å være med på, og gleder meg til alt vi skal dyrke sammen denne sesongen! 

Hilsen Hanne
Hobbygartnerskolen

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.