VELKOMMEN TIL VÅR

hageblogg!

Hvordan skape en lettstelt hage, uten å bruke mye penger?

Sep 29, 2019

Dette er et av de spørsmålene jeg får veldig ofte. Hvordan skaper man en lettstelt hage? Og hvordan i all verden gjøre det uten å bruke mye penger?

Vel, en hage koster jo som regel noe, men man kan gjøre ting mye rimeligere enn å investere tusenvis av kroner på en robotgressklipper eller ny veranda. 

Så hvordan skape en lettstelt hage hvor du kan slappe av, uten at du alltid må hive deg rett i arbeidstøyet når du kommer hjem fra jobb?

Det kommer jeg tilbake til, men først vil jeg forklare hva lettstelt betyr for meg. For det kan jo være litt ulik oppfatning fra person til person.

En hage er i konstant vekst, men noen planter krever mer enn andre. Og for meg betyr en lettstelt hage, en hage jeg kan gå ut i uten at jeg alltid må gjøre så mye.

At jeg ikke har konstant dårlig samvittighet for at noe skulle vært klippet, vannet eller gjødslet.

For meg er en lettstelt hage en hage jeg kan bruke på mange måter, til mange tider av året og ikke minst, til mange tider av døgnet.

Det er en hage jeg kan pusle litt i, selv når jeg slapper av, og som har så få tidstyver som mulig. Med tidstyver mener jeg oppgaver jeg synes er kjedelig å gjøre. Som å trimme hekken, klippe gressplenen, male gjerder, for å nevne noen. 

Kjenner du deg igjen i det? I så fall håper jeg du vil ha glede av mine lettstelte tips: 

1. Bruk frittvoksende busker som hekk

Hvis du kan, så erstatt den formklippede hekken eller det malte tregjerdet med frittvoksende busker.

Ikke bare sparer du deg selv for beskjærings- og/eller malejobben fra år til år, du skaper både skjerming og le i hagen din, samtidig som du øker blomstring og dermed gjør hagen din mer insektsvennlig.

Dette er ikke så lett å gjøre hvis hekken eller gjerdet allerede er på plass, men om du skal ramme inn tomten din, vurdér frittvoksende busker som innramming i stedet for formklippet hekk eller malte tregjerder.

Ulempen med frittvoksende hekker er at de tar litt mer plass enn en klipt hekk eller et gjerde, men fordelene er såpass mange at det bør vurderes dersom du har rikelig med plass i hagen.

En hekk av frittvoksende busker bidrar til økt blomstring i hagen. Foto: Hanne Slyngstad-Hægeland

2. Begrens gressplenen til et minimum

Gressplenen ble i sin tid «oppfunnet» av den britiske adelen som trengte «... et sted å leke». Hvis du ikke leker mye i hagen din, begrens gressplenen til et minimum og erstatt arealet med andre planter og materialer for å skape de rommene du ønsker å bruke.

Kanskje har du lyst på en liten sittegruppe for å drikke kaffe en tidlig sommermorgen, eller du vil ha et større blomsterbed som rammer inn verandaen.

For hver kvadratmeter gressplen du reduserer med andre, mer lettstelte planter og materialer, jo mer lettstelt blir hagen din.

Dette kan jo ta litt tid og koste noen kroner, men om det kun er robotgressklipperen som bruker gressplenen, er det bedre å spare de 10-15 tusen kronene det koster å kjøpe en slik klipper, og heller investere pengene i en liten platting og et kafebord med to stoler.

Da får du et sted å slappe av, enten en tidlig sommermorgen eller når du kommer hjem etter en travel arbeidsdag.

3. Bytt ut sommerblomstene med stauder, løk, busker og trær

Sommerblomstene er så vakre der de står på hagesentrene på forsommeren. Ikke minst er det en rask og enkel måte å skape en fargerik hage på hvis du ikke har så mye annet som blomstrer.

Men det er dyrt å fylle opp hagen sin med sommerblomster hvert år, i tillegg er det arbeidskrevende. For at de skal blomstre frodig gjennom hele sesongen, må de vannes, gjødsles og knipes.

Og reiser du på ferie i tre uker, må du be naboen om hjelp for at plantene skal holde seg fine til du kommer hjem.

Da er det mye rimeligere og mer lettvint å fylle hagen med flerårige planter som løk, stauder, busker og trær. Det gir deg en hage med blomstring fra tidlig vår til sen høst, samtidig som det er mye mindre stell enn sommerblomster.

Ulempen er at hver enkelt sort ikke blomstrer så lenge av gangen, men hvis du velger noen som er vårblomstrende, noen som er sommerblomstrende, og noen som er høstblomstrende, vil hagen din oppleves som den blomstrer gjennom hele sesongen fordi plantene overlapper hverandre i blomstringstid.

Lurer du på hvilke planter som blomstrer når? Klikk på linken og bestill vår planteliste med 100 planter fordelt på de ulike sesongene, så kommer du litt i gang.

Fyll hagen din med stauder som ikke bare blomstrer vakkert, men som også har flott bladverk. Foto: Hanne Slyngstad-Hægeland

4. Sett plantene i jorden, ikke i krukker

Jada, jeg vet at jeg snakker mot meg selv her, for jeg elsker å skape vakre, fargerike og frodige krukker. Men selv om krukker er vakre, er de også mer krevende å stelle.

Og vil du ha en lettstelt hage, så er kanskje dette en av de tingene du skal kutte ut eller i det minste redusere til et minimum.

Når plantene står i bakken vil de hente både næring og vann fra jorda. Men så fort du graver dem opp og setter dem i en krukke, må du sørge for at de får det de trenger for å holde seg fine.

Du må passe på vanning og næring, i tillegg til at sommerblomster hele tiden må knipes for å holde seg fine. Krukker er jo også kostbart, så spar deg selv for både tid og penger, og sett plantene i jorden. 

5. Fyll hagen med planter som trives hos deg

Styr unna eksotiske skjønnheter som krever mye stell, og fyll hagen med planter som trives hos deg. Hvordan finner du ut av det? Vel, det er flere ting du kan gjøre.

Velg planter som trives i din herdighetssone, spør på nærmeste hagesenter, google de plantene du ønsker deg eller ta en tur i nabolaget. Det som trives hos naboen, vil også trives hos deg.

Sørg for å gi plantene de vekstvilkårene de skal ha, enten det er riktige lysforhold eller jordsmonn. Når du legger forholdene godt tilrette, vil du få planter som trives hos deg, og som vokser seg store og frodige nærmest uten din hjelp.

I motsetning til om du velger de eksotiske skjønnhetene som til tross for spesialbehandling henger med nebbet så fort de ikke får det som de vil.

Når plantene blir store kan du lage nye planter ved enten å dele plantene, høste modne frø eller ta avleggere og stiklinger.

Det er mange måter å formere planter på, og vi beskriver de ulike metodene i vårt minikurs "Den Lille Planteformeringsskolen". Det får du tilgang til når du melder deg på vår innholdsrike kurs- og medlemsportal.

Planter som trives vokser seg store og fyller raskt et stort bed. Foto: Hanne Slyngstad-Hægeland

6. Fyll all bar jord med planter

«Hvis du har mye ugress i bedet ditt har du enten for stort bed eller for få planter» sa min tidligere sjef, gartner Morten Bragdø på Randesund Hagesenter.

Hvis du ikke fyller alle bed med planter, vil naturen gjøre jobben. Men ikke med prydplanter ...

For i naturen er bar jord som et åpent sår som den vil forsøke å stenge så fort som mulig. Det gjør den ved å sende inn hele førstehjelps-styrken i form av planter som spirer fort og vokser raskt. Dette er det vi kaller ugress.

Men du kan unngå det ved å gjøre jobben selv med planter som trives hos deg, og ved å plante så tett at de innen en sesong har fylt den plassen de har fått tildelt.

Når du bruker mange planter av samme type, vil de etter kort tid gro sammen til "en tue". Denne tuen vil, i tillegg til å utkonkurrere ugresset, bli et vakkert og rolig bed som er lettstelt i årene fremover.

Planter som trives vil spre seg og fylle hagen med vakre, grønne eller fargerike tepper. Foto: Hanne Slyngstad-Hægeland

En lettstelt hage er en hage som på mange måter klarer seg selv. Litt sånn som naturen.

Men når vi kommer inn og skal temme naturen kraftig, slik vi gjør med de formklipte hekkene, den "perfekte" gressplenen og krukkene fylt med sommerblomster, da kompliserer vi det hele mer enn vi trenger. 

Legg listen lavere, spill på lag med naturen og utnytt plantenes iboende egenskap til å fylle bakken, så skaper du en lettstelt hage du kan kose deg med i lang tid fremover. 

Jeg hadde dette som tema på en livesending i fjor høst, 

Hvis du har lyst på mer kunnskap og inspirasjon á la dette, er kanskje vår kombinerte kurs- og medlemsportal noe for deg. I så fall, klikk på linken og les mer.



 

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.