VELKOMMEN TIL VÅR

hageblogg!

Lær hvordan du flytter bærbusker

Hvordan flytte bærbusker

Apr 18, 2024

Denne sesongen har jeg som mål å få ferdig kjøkkenhagen. Det vil si, den vil naturligvis alltid være i utvikling, men når jeg i år får plassert alle de flerårige vekstene der det er planlagt at de skal være, da er jeg i mål med anleggingsarbeidet. 

Og som en av de siste oppgavene før jeg er i mål må jeg få flyttet et par bærbusker som har hatt en midlertidig plassering bak drivhuset. 

Når kan man flytte bærbusker? 

Bærbusker kan flyttes enten tidlig eller relativt sent på sesongen, det vil si enten så fort du kan begynne å grave i jorden eller etter innhøsting. Du bør ikke flytte bærbusker midt på sommeren, både for å unngå at de skades av tørke og fordi de da skal bruke energien sin på å modne bærene. 

Hvor skal du plante bærbuskene?

Når du skal plante - eller flytte - bærbusker, må du først bestemme deg for hvor du skal ha dem. Og da er det to ting du bør tenke på; 

  1. Hvor i hagen de vil trives
  2. Hvor i hagen de passer inn

De fleste bærbuskene trives i full sol, selv om de fint tåler noe "vandrende" skygge fra andre busker og trær. Derfor velger mange å grave et hull midt på plenen og plante både busker og trær. 

Men hvis du har fulgt meg en stund, vet du at jeg er opptatt av å skape en helhetlig hage med funksjonelle soner og frodig beplantning. Derfor anbefaler jeg alltid også å tenke på hvilken funksjon planter skal ha. Dette gjelder spesielt for flerårige planter, deriblant bærbusker og frukttrær. Hvis du har lyst til å lære mer om hvordan du jobber med hageplanlegging kan du laste ned vår gratis ebok her

Når du begynner å jobbe på denne måten kan du for eksempel bruke bærbusker til å lage ditt eget bærespalier:

Når planter får en tilleggsfunksjon, som for eksempel å fungere som en hekk mellom to soner, får du utnyttet plassen i hagen godt (foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto).

Når du har bestemt deg for hvor bærbuskene skal være, kan du starte flytteprosessen: 

1. Grav et hull på det nye voksestedet

Jeg anbefaler alltid å bestemme seg for hvor bærbuskene skal flyttes til og grave opp hullet der først. Da er du sikker på at plassen egner seg, blant annet ved at det er dypt nok. Det er trist om du kommer ned til stein og fjell, og må finne en ny plass til bærbuskene. Da er det bedre å gjøre den jobben i forkant, sånn at røttene på busken slipper å tørke ut frem til du har funnet riktig plass. 

Grav først opp hullet hvor du skal flytte bærbusken (foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto).

2. Grav opp busken 

Når hullet er klargjort kan du grave opp busken. Sørg for å få med en så stor rotklump som du klarer, slik at du unngår å forstyrre røttene mer enn nødvendig. 

Forsøk å få med en stor rotklump når du graver opp busken (foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto).

3. Luk ugress før flytting

Når du har gravd opp busken anbefaler jeg deg å luke vekk så mye ugress som du klarer. Det er lettere for eksempel å nappe opp skvallerkålrøttene når de er kuttet av, slik at du unngår å ta med deg mer ugress enn du trenger. 

Bruk en lukekniv eller et annet lukeredskap for å fjerne så mye av ugressrøttene som mulig før du flytter busken (foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto). 

4. Flytt busken til den nye plassen

Når busken er rensket for ugresset, kan du flytte den til sin nye plass i hagen. Da er det bare å sette den på plass i det ferdiggravde hullet, eventuelt justere i størrelse og/eller dybde sånn at du får god plass til rotklumpen og den kommer omtrent i samme høyde som den stod tidligere. 

Sett busken på plass i det ferdiggravde hullet (foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto). 

5. Beskjær og juster

Når vi flytter en busk kutter vi av en del av røttene. Det gir naturlig en ubalanse mellom rot og topp, og det er derfor fint å beskjære noe tilbake av grenmassen for å gjenvinne balansen. Fjern en eller flere av de eldste greinene, og prioriter de som vender innover i busken eller som gnisser mot andre greiner. 

Ta også et skritt tilbake og vurder hvordan beskjæringen påvirker helheten. Hold deg til 1/3-regelen, og velg de greinene som gir busken en vakker og åpen vekstform. 

Benytt anledningen til å beskjære busken når du flytter den, men hold deg til maksimalt 1/3 av busken (foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto).

6. Vann godt

Vann godt i hullet før du fyller på med jord, slik at rotklumpen blir gjennomfuktet og får god kontakt med underlaget.

Vann godt før du fyller på med jord (foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto). 

7. Fyll på med jord

Fyll på med det du har av jord. Hvis du, som i mitt tilfelle, har noe kompost å blande inn er det helt supert. Hvis ikke bruker du den jorden du har og fyller på med kompost på toppen senere. 

I vår hage flyttet vi disse bærbuskene til et felt som hadde veldig sandholdig jord. Derfor fylte jeg på med litt halvferdig kompost først, før jeg fortsatte med den sandblandete jorden på toppen. Dette tenker jeg gir en god effekt på sikt, ettersom busker og trær samarbeider med soppen i jorden og komposten bidrar med påfyll av mikroorganismer.  

Bruk gjerne kompost når du planter bærbusker (foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto). 

8. Vann igjen 

Vann rikelig flere ganger, slik at jorden du fyller på får god kontakt med rotklumpen. I tillegg vil vannet trekke godt ned i jorden, og røttene vil etterhvert følge etter.

Vann godt flere ganger når du planter busker og trær i hagen (foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto). 

Fyll på vekselvis med kompost (hvis du har det) og jorden på stedet (foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto).

9. Avslutt med et lag organisk materiale

Når hullet er fylt med den blandingen du har av kompost og jord, kan du avslutte med et jorddekke av grov kompost eller annet organisk materiale.

Legg et godt lag med grov kompost eller annet organisk materiale på toppen (foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven Foto). 

Dette er stegene jeg selv bruker når jeg flytter planter i hagen. Men et lite OBS-varsel: hvis du har gamle/store busker og trær anbefaler jeg deg å få en vurdering av fagfolk. Det kan være at plantene er så store og gamle at de ikke vil takle flytting særlig godt, så det må vurderes i hvert enkelt tilfelle. 

Se video om å flytte bærbusker 

Inne i vår medlemsportal "Hobbygartnerskolens Hageunivers" har vi laget en egen video hvor vi viser prosessen, og forteller mer om hvilke valg vi har tatt og hva du skal ta hensyn til. Hvis du har lyst til å se denne og andre temabaserte kurs og leksjoner kan du lese mer og melde deg inn i vår medlemsportal her.

 

Firkløveret

Vi som står bak Hobbygartnerskolen er:

  • Hanne Slyngstad-Hægeland, gründer, forfatter og hageentusiast
  • Erling Slyngstad-Hægeland, fotograf
  • Henriette Solum Pettersen, gartner
  • Nina Klungsøyr, arkitekt, fargerådgiver og hageplanlegger i Fin Strek AS

Sammen brenner vi for å hjelpe usikre hageeiere til å bli trygge hobbygartnere, som mestrer å skape sine egne miljøvennlige drømmehager, til glede både for seg, sin familie, og vårt livsviktige økosystem.